TUOTTEET

Sukukirja

Savolaista Varis-sukunimeä löytyy mm. Mikkelin tienoilta Savosta, mutta heistä ei ole tavattu tiettyyn Varis-henkilöön kohdistuvia tietoja. Sieltä uskotaan olevan lähtöisin esim. Viitasaaren asutuksen alkujuuret.

Sukumme on ollut hämäläisten erämaiden ensimmäisiä uudisasukkaita. Vanhin tiedossa oleva esi-isämme Paavo Varis s.n. 1490 esiintyi ensimmäisen kerran Juvan Joroisten neljänneksessä vuosina 1541-1559. Talo sijaitsi nykyisen Suonenjoen Lieteenmäellä Iisveden rannalla. Asiakirjojen perusteella hänellä oli kolme poikaa. Pojista Pekka mainitaan Pihtiputaan ensimmäisenä savolaisena asukkaana Elämäjärven Kerataipaleella vuonna 1549. Jussi Varis ainakin vuonna 1553 Kolimalla ja Olli Varis ainakin vuonna 1552 Rautalammin nykyisen Konneveden Särkipohjassa (Istunmäen aluetta).

Jussi Variksen Antti-pojan poika Heikki s.n. 1585 on yhteinen kantaisä kaikille Viitasaaren ja Pihtiputaan sekä Pohjois-Karjalan Variksille.

Varikset ovat siis vanhimpia Savon kantasukuja, joista on versonut nimenvaihdosten kautta uusia sukuja muillakin nimillä erityisesti 1800-1900-lukujen vaihteen vuosikymmeninä. DNA-testiprojektien ansiosta voidaan hahmottaa Varisten sukuun johtavan asutushistorian vaiheet melko tarkasti.

Kesällä 2022 julkaistava sukukirjamme kattaa laajasti edellä mainitut sukuseuramme sukuhaarat. Sukukirja julkaistaan kaksiosaisena, joissa ensimmäinen osa sisältää Waris-suvun kannalta oleelliset taustatiedot ja juttuja, sekä tarinoita sukuhaaroittaan. Toisessa osassa ovat sukutaulut sukuhaaroittain. Sukurekisterissä on koossa nyt noin 37 000 nimeä.

Sukukirjan toimittaja on Ari Kolehmainen.

Sukukirjan nimi: Nimiehdotuksia toivotaan suvun jäseniltä. Ne voi toimittaa seuran puheenjohtajalle.

Aikataulusta lisää täällä.