VARISTEN SUKU

Savo-Karjalan ja Keski-Suomen Waristen sukuseuraan kuuluvat Varisten sukuhaarat eli Viitasaaren/Pihtiputaan ja Pohjois-Karjalan Varikset sekä Konneveden Varikset ovat savolaislähtöisiä sukuja niin asiakirjojen kuin isälinjaisen DNA:n perusteella.

Asiakirjojen alkaessa ainoat Varikset löytyvät 1540- ja 1550-luvuilla Juvan Joroisten neljänneksestä, tarkemmin myöhemmän Suonenjoen Lieteenmäeltä. Niin Viitasaaren ja Istunmäen Varikset ovat näiden Varisten jälkeläisiä – ainakin sosiaalisesti, jos biologisesti toisella sukulinjalla onkin ollut katkos isälinjassa.

Konnevesi Istunmäki, Urpo Minkkinen 2015

Varis oli sukunimenä harvinainen asiakirjojen alkaessa 1540-luvulla. Siten on mahdollista, että nimi on myös varsin tuore ja syntynyt vasta esimerkiksi 1400-luvun loppupuolella. Näin voi olla, että Variksilla olisi ehtinyt olla jokin muu nimi aiemmin. Vanhimmat savolaiset sukunimet ovat tulleet käyttöön ilmeisesti 1200–1300-luvuilla. Vanhojen kantasukujen sisältä syntyi koko ajan uusia sukuja nimenvaihdosten kautta. Lisänimet olivat varsin yleisiä, sillä vielä 1500–1600-luvuilla savolainen sukunimistö sai paljon uusia nimiä lisänimien kautta syntyneistä uusista nimistä.

Pihtiputaan puusilta, Kimy-Kustannus reprok. 1870-99. Museovirasto