Varikset sukutapaamisessa Viitasaarella ja Rautalammin Istunmäellä 1.7.2018

Kuvassa Pohjois-Karjalan ja Konneveden Varikset sukutapaamisen ensimmäisessä kohteessa Viitasaarella Kolima 4 -tilan pihalla taustanaan kalaisa Kolimajärvi. Tälle kauniille paikalle tiedetään esi-isämme Jussi Variksen tulleen v. 1552 tai 1553. Täältä lähtivät n. v. 1655 Pohjois-Karjalan Varisten esi-isät,  veljekset Paavo Varis Selkielle ja Heikki Varis Joensuuhun. Koliman tila on yhtäjaksoisesti ollut Variksen suvulla vuodesta 1615 lähtien. Tilan nykyinen isäntä Matti Kumpulainen ja hänen siskonsa (kuvassa oikealta eturivissä toinen ja kolmas) kertoivat ansiokkaasti tilan historiasta ja vaiheista. Jussi Varis on ollut Viitasaaren ensimmäisiä Savosta tulleita uudisasukkaita ja tila on ollut seudun suurin, noin 3000 ha.

Tutustuimme vielä toiseen isoon, pitkään Varis-suvulla olleeseen Kangas-Variksen tilaan Pasalantien varressa. Talon nykyinen isäntä Janne Varis oli estynyt matkan takia tilan esittelystä, mutta tilan pihapiiri nykyaikaisena karjatilana isoine koneineen ja laiduntavine karjoineen osoitti tilan olevan ajanmukainen maatilayritys.

Näissä kohteissa meillä oli bussissa hyvän paikallistuntemuksen hallitseva opas, sukututkija ja sukutapahtuman isäntänä ja järjestäjänä toiminut Antero Korhonen (edessä oikealla).

POHJOIS-KARJALAN JA KESKI-SUOMEN VARISTEN SUKUKOKOUS VIITASAAREN SEURAKUNTATALOLLA  KLO 11.30

Paikalla oli Viitasaaren ”isännät” ja vieraat mukaan lukien yhteensä 107 henkeä.

Antero Korhonen avasi sukukokouksen ja toivotti osanottajat tervetulleiksi ja sytytti kynttilät suvun keskuudesta poistuneiden muistoksi sekä toivottaakseen onnea sukuun syntyneille lapsille. Sitten Viitasaaren seurakunnan pastori Sami Siltanen toivotti vieraat tervetulleiksi Seurakuntatalolle ja siunasi lounasruuan.

Pitopalveluyritys Vehnänjyvä tarjosi meille karjalanpaistia ja vaihtoehtoisesti uunilohta seisovasta pöydästä.

Sukumme varhaisvaiheita tutkinut sukututkija Ari Kolehmainen esitteli meille seuraavaksi  Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen Varisten DNA-testien tuloksia.  Niiden avulla hän pystyi selvittämään alueen eri sukuhaarojen keskinäiset suhteet ja sukujen liikkeet eri aikoina. Ari esitteli viime tammikuussa julkaisemansa tutkimusraportin, joka osoitti mm. Pohjois-Karjalan, Viitasaaren ja Pihtiputaan Varisten olevan samaa sukuhaaraa keskenään. Näiden tai Konneveden Varisten sukulinjan katkeaminen on mahdollisesti mahdoton selvittää, mutta isälinjan etunimien ja asuinpaikkojen perusteella sosiaalisesti pääteltynä olemme samoja Variksia. Ari jatkaa sopimuksen mukaisesti Pihtiputaan kirkonkirjojen palamisesta johtuvan sukuhaarojen katkeamisen tutkimusta aukottomaksi.

Antero kertoi Perhoon vävyksi muuttaneen Antti Ristonpoika (Variksen) s. 10.10.1753 talon mukaan nimetystä Porasten sukuhaarasta, johon ei aikaisemmin saatu monista yrityksistä huolimatta yhteyttä. Konneveden Erkki Variksen avustuksella saimme yhteyden Heikki Poraseen ja nyt olemme hänen kanssaan tilanneet Y-DNA67 isälinjan testin sukuyhteyden varmistamiseksi.

Tämän jälkeen saimme nauttia makoisista kahvipöydän antimista täytekakun kera.

SUKUSEURAN PERUSTAVA KOKOUS

1. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Isto Korhonen, joka hoiti kokouksen jämäkällä hyvällä otteella.
2. Tässä muutama keskeinen päätös koskien sukuseuran sääntöjä:

Sukuseuran nimeksi tulee Savo-Karjalan ja Keski-Suomen Waristen sukuseura ry, joka kokoontuu kolmen vuoden välein. Seura rekisteröidään kokouksen päättämillä sääntömuutoksilla ja täsmennyksillä.

Seuran kotipaikka on Joensuu.

Sukuseuran hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt sukuhaaroittain: Sirkka Aunola/Konnevesi, Antero Korhonen/Viitasaari, Vesa Kumpulainen/Pihtipudas, Hannu Huikuri/Joensuu, Martti Varis/Kontiolahti ja Paavo Varis/Ilomantsi, joka valittiin sukuseuran puheenjohtajaksi. Keskeisenä perusteena valinnoille oli kokemus sukututkimuksesta.

Jäsenmaksuksi päätettiin 20 €/hlö/vuosi.

Hallitus hoitaa tarvittavat seuran toiminnan käynnistämiseen liittyvät tehtävät ja informoi niistä mahdollisimman kattavasti.

3. Sukuseuran logon kehittäminen on hallituksen vastuulla.
4. Hallitus käynnistää Varisten yhteisen sukukirjaprojektin.
5. Aloittavan sukuseuran käynnistäminen, sukukirja ja sukututkimuksen jatkotyö tuo kustannuksia, joten rahallinen tuki on edelleen erittäin tärkeää ja tervetullutta. Kaikille tukimaksun maksaneille lähetetään jatkossakin Ari Kolehmaisen 65-sivuinen tutkimusraportti Varis-suvun varhaisista vaiheista, ennen kirkonkirjojen aikaa. Summa on kunkin oman harkinnan mukainen.

Ohessa pari kuvaa kokouspaikalta. Kuvia lähetettiin e-mailina kaikille, joiden osoite oli tiedossa.

Paluumatkalla Pohjois-Karjalan ja Konneveden Varikset poikkesivat Rautalammin Istunmäen Varisten vanhimmalla asuinpaikalla, jota esitteli eläkkeellä oleva entinen tilan isäntä Esa Varis. Tilalla asuu nykyisin hänen tyttärensä perheineen ja tilalla viljellään viljaa, sekä saadaan lisätoimeentuloa tilan ulkopuolisilla töillä. Tilan ensimmäinen asukas, Viitasaaren Jussi Variksen veli Olli Varis, perusti uudisasutustilansa Istunmäelle (nro 1) v. 1552, josta lähtien se on ollut Varis-suvun hallussa. Hän oli nykyisen Konneveden alueen ensimmäinen uudisasukas. Samana vuonna tehtiin Pohjois-Hämeen erämaiden tarkastuskunnan katselmus, jossa virkamiesten lisäksi oli suuri joukko hämäläisiä talonpoikia mukana. Tässä ensimmäisessä tarkastuksessa erämaiden omistajiksi ilmoittautui mm. Särkipohjan alueella Olli Varis (Variksenpoika) Saaren pitäjästä.

Tässä kuvassa on edessä keskellä sukututkijamme Ari Kolehmainen ja keskellä seisomassa on sukuseuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Paavo Varis.
Oheisessa kuvassa keskellä oleva Esa Varis (tummat lasit) esittelee Istunmäen Varisten tilan taustoja ja tilannetta. Tilan pellot ovat korkealla mäellä ja etelään viettävällä pitkällä rinteellä. Ne tuskin ovat olleet kovin hallanarkoja mutta kivisiä ne ovat olleet aikoinaan.

Kotimatkalla nautimme päivällisruuan kahveineen Koskelon Matkailukeskuksessa Suonenjoella. Sukukokousmatka oli kaikin puolin oikein onnistunut ja antoisa, jota aurinkoinen sää suosi.

Tilanneyhteenveto:

Olemme edenneet nyt perustetun Savo-Karjalan ja Keski-Suomen Varisten sukututkimuksessa pitkään tähdätylle tavoitetasolle, joka on vaatinut määrätietoista ja vaikeuksienkin kautta edennyttä työtä kohti haluttua päämäärää. Perinteisessä sukututkimuksessa olemme melko pitkällä ja nyt tarvitaan vielä laajaa tukea loppurutistukseen, joka tiivistyy sovittuun sukukirjaan.

Kiitos kaikille tähän saakka tässä pitkässä projektissa eri tavoilla mukana olleille!

Hyvää loppukesää Kaikille!

Paavo Varis Joensuun Marjalasta 0400-192700, paavo.varis@gmail.com